Toekomst van prestatievoetbal binnen Alcides




Het prestatievoetbal in Nederland ondergaat veranderingen, met een afname van het aantal zondagverenigingen, ook in de noordelijke provincies, en de opkomst van weekendvoetbal. Onze zondag 1 heeft afgelopen seizoen al ervaring opgedaan met deze ontwikkeling.
 
Binnen Alcides zien we een afname van de interesse in zondagvoetbal. Wij zijn een zondagvereniging met slechts één zondagteam. Aan de andere kant hebben we 6 seniorenteams op zaterdag, waarvan zaterdag 1 in de standaardklasse speelt. Dit betekent dat we twee prestatieteams hebben in het mannen seniorenvoetbal, wat positief is maar ook uitdagingen met zich meebrengt. Zo ontbreekt het ons aan een tweede elftal naast ons vlaggenschip, zondag 1, wat in de praktijk problematisch is gebleken. Daarnaast brengen twee standaardteams relatief hoge kosten met zich mee en verspreiden ze de focus. Daarom hebben we besloten terug te keren naar een structuur met één eerste elftal, een tweede elftal en de overige seniorenteams, met als uiteindelijk doel dat alle teams op zaterdag gaan voetballen.
 
Teams in transitie:
Zondag 1: Het herstructureren gaat niet in één keer, vanwege de regels van de KNVB. Momenteel speelt ons vlaggenschip, zondag 1, nog steeds als zondagteam, maar we hebben aangevraagd om de overstap te maken naar de zaterdag vanaf het seizoen 2025/2026.
 
Zaterdag 1: Voor zaterdag 1 blijft het team op zaterdag voetballen. Vanaf seizoen 2025/2026 kan het echter niet meer als standaardteam ingeschreven worden, omdat zondag 1 dan overstapt naar zaterdag. Daarom zal het huidige zaterdag 1 als zaterdag 2 in de reserveklasse spelen vanaf dat seizoen. Vanwege het vertrek van een groot deel van de huidige selectie naar zondag 1, spelen ze vanaf seizoen 2024/2025 al in de reserveklasse.
 
Overige senioren teams: Het vertrek van spelers bij zondag 1 heeft niet alleen effect op zaterdag 1, maar ook op de overige teams. Sommige spelers zullen in een ander team spelen dan dit seizoen. Vooralsnog lijken de verschuivingen beperkt te zijn, dus voor de overige zaterdagteams zal de verandering niet significant zijn.
 
Het bestuur en VTZ streven ernaar dat alle leden, in welk team dan ook, op niveau presteren en met plezier voetballen. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u deze mailen naar bestuurssecretariaat@alcides.nl.
 
Met vriendelijke groet,
Bestuur M.v.v. Alcides